Skogman

Släktnamnet Skogman

Inte värst höga odds på att vi har Skogman som en stark grund i detta föreningsbygge då mitt eget efternamn är just Skogman. Sen vet jag ju av erfarenhet att vi har mängder andra unika efternamn i släkten som vi kommer att belysa och höja upp.

Inte värst höga odds på att vi har Skogman som en stark grund i detta föreningsbygge då mitt eget efternamn är just Skogman. Sen vet jag ju av erfarenhet att vi har mängder andra unika efternamn i släkten som vi kommer att belysa och höja upp. Men det kommer vi att gå igenom i en senare artikel.

Den första person i mitt släktträd som tog namnet Skogman var Olof Nilsson född den 2/11 1808 i Glava, Västernorrlands län av föräldrarna Nils Larsson och Elin Olsdotter (C1/6 sida 25).

Precis som ni ser i grafiken så blev hans inledande efternamn Nilsson efter sin far Nils, men det skulle dröja ända till vi hittar honom och familjen på korten 1871-1875 som han har lagt till ytterligare ett efternamn på sin namnrad, Skogman. Olof Nilsson Skogman kommer visa sig vara en mycket enkel och okomplicerad far och äkta man. Han tar yrket skomakare under den här tidsperioden, skaffar tillsammans med sin hustru Maria Andersdotter sex barn, två söner och fyra döttrar.

Olof Nilsson Skogman och Maria Andersdotter fick 7 barn:

1837, Johanna
1839, Nils
1842, Maria Cajsa
1845, Anna Christina
1848, Gustava
1851, Gustaf
1854, Ida

En av Olof Nilsson Skogmans döttrar, Maria Cajsa, blir den som tar Skogman vidare ner till nutid och min generation. Hon föder en son, Karl Johan Skogman 1867, varpå hon 13 år senare lämnar sin älskade son till sin egen mor och sen tar sitt pick och pack över gränsen till Norge där hon försvinner från min radar. Oförskämt enkelt har jag lämnat spåret vid gränsen och aldrig riktigt försökt att hitta åt henne i vårt grannland i väst. Men tankarna finns även att hon inte alls tog sig till Norge, utan avvek från in plan och stannade kvar i Sverige för att starta ett nytt liv någon annanstans.

Karl Johan Skogman, till skillnad från sin mor, fick en hel drös med ungar. Närmare bestämt 11 stycken. En av dessa var gossen Karl Evert Hedly född 1906. Han skulle visa sig bli min farfar då hans son Olof Skogman var min far.

Karl Johan, 1867 > Karl Evert Hedly, 1906 > Olof, 1944 > Mikael, 1976

Mikael Skogman
Grundare och skribent

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To Top