von Fersen

Hemliga koden knäckt – det var kärleksbrev

Den franska drottningen Marie-Antoinette och vår egen greve Axel von Fersen hade en romantisk affär. Det är känt sedan länge. Men nu har franska forskare avslöjat det osynliga bläcket, knäckt chiffret och genomskådat de hemliga kodorden i deras heta kärleksbrev.

Relationen mellan Frankrikes sista drottning och den svenske diplomaten och greven Axel von Fersen har fascinerat historiker och läsare i över 200 år. En del historiker har menat att förhållandet bara var romantiskt till sin natur, möjligen platoniskt. Andra har hävdat att paret hade en sexuell relation, samtidigt som Marie-Antoinette var gift med kung Ludvig XVI.

Det är inte konstigt att så många fängslats av deras kärlekshistoria. Till att börja med var den omöjlig från första början. Sedan ägde den rum mitt under den våldsamma franska revolutionen. Nu kommer dessutom uppgifter som tyder på att två av drottningens barn, Sophie och Louis-Charles, inte hade kungen som biologisk far.

Pappa var i stället Axel von Fersen.

Innehållet var ett mysterium

Drottningen och von Fersens brevväxling finns hos det franska riksarkivet. Innehållet har länge varit ett mysterium för forskarna. Men 222 år sedan drottningen och kungen avrättades med giljotinen börjar nu bitarna falla på plats. Franska forskare och den brittiska författaren och historikern Evelyn Farr har nu lyckats tyda och tolka de hemliga meddelanden som kärleksparet skickade till varandra.

Även Margareta Beckman, författare och tidigare chef för Krigsarkivets bibliotek, har beskrivit den dramatiska kärlekshistorien mellan den svenske adelsmannen och den franska drottningen i sin bok ”Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette”.

Osynligt bläck och kodord

Margareta Beckman har också använt sig av breven som en källa för att tolka relationen. Drottningen och greven använde osynligt bläck, hemliga kodord och sigill samt pålitliga kurirer för att betyga varandra sin reservationslösa kärlek.


I det hemliga brevet från den 29 juni 1791 skriver hon: ”Jag kan säga att jag älskar dig och inte ens har tid för det”. Hon ber Axel von Fersen besvara brevet i chiffer. Brevet ska vara ställt till Mrs Brown och levereras av von Fersens betjänt. ”Farväl, den mest älskade och mest kärleksfulla av män. Jag omfamnar dig med hela mitt hjärta”.
I ett av breven skriver Marie-Antoinette till sin älskare:

”Jag avslutar här (brevet) men inte utan att berätta för dig, min kära och blida vän, att jag är vansinnigt förälskad i dig och att det inte går ett ögonblick då jag inte avgudar dig.”

Kärleksbrevet är daterat den 4 januari 1792. Sex månader tidigare hade greven försökt rädda paret ut ur Paris utan att lyckas. Deras brevväxling är känd sedan tidigare, men då har innehållet handlat om rikets affärer och inte deras ömhetsbetygelser, även om man givetvis varit medveten om innehållets natur. Känsligare delar anses ha redigerats bort av antingen Axel von Fersen själv eller ättlingar till honom i ett försök att rädda hennes ära och rykte.

Drottning Marie-Antoinette var annars föremål för all slags ryktesspridning. ”Österrikisk hora” var ett av hennes alla tillmälen. Hon beskrevs även som lättsinnig och för att vara en intrigmakerska när det gällde både politik och erotik. Hos revolutionärerna var hon en förrädare mot både sin man, kungen, och nationen. Rojalisterna menade inte oväntat att hon var lojal.

Vem var far till barnen?

Många har tidigare gett sig i kast med att försöka tyda breven som omsorgsfullt har censurerats genom att någon dolt innehållet genom att bland annat klottra ringar över texten. Det har tidigare varit omöjligt att se vad som stod i breven. Men nu har man med hjälp av det senaste inom röntgenteknik och särskilda infraröda skannrar lyckats skilja de två olika lagren åt.

Den brittiska historikern Evelyn Farr menar sig nu kunna slå fast att Marie-Antoinettes dotter Sophie inte hade kung Ludvig XVI som biologisk far. För den tidningen The Daily Telegraph lovar hon nu att hennes nya rön kommer att sända chockvågor genom hela Frankrike. Evelyn Farr har tidigare gett ut boken Marie-Antoinette & Count Fersen”. Nu är hon aktuell med uppföljaren ”I Love You Madly” (Peter Owen Publisher), som bland annat bygger på den hemliga brevväxlingen.

Till tidningen säger hon:

– Med tanke på vad hertigen av Dorchester insinuerade för hertiginnan av Devonshire är det ganska uppenbart att Sophie var von Fersens barn.

Hon menar dessutom att det finns skäl att ifrågasätta vem som var far till sonen och kronprinsen Louis-Charles. Får man tro Farr var Axel von Fersen även far till detta barn. Hon anser sig kunna styrka det genom en anteckning från Quintin Craufurd som ställdes den brittiska premiärministern William Pitt och hans utrikesminister lord Grenville. Quintin Craufurd var en författare och handelsman som gjort sig en förmögenhet i Indien. När han återvände till Europa slog han sig ner i Paris för att bland annat odla sina intressen inom konst och kultur.

Han umgicks med det franska hovet och i synnerhet med Marie-Antoinette som han stod mycket nära. Han var även mycket god vän med Axel von Fersen.

Enligt Quintin Craufurd ”antogs det rent allmänt att han (Axel von Fersen) var far till den nuvarande kronprinsen”.

Den förstfödda sonen Louis Joseph dog i tuberkulos bara sju år gammal.

Med andra ord skulle den franska tronen, om uppgifterna stämmer, tas över av den svenske greven Axel von Fersens son.

”Mitt hjärta tillhör dig”

I sin bok citerar Evelyn Farr flera blossande citat ur deras skriftväxling. von Fersen skriver till exempel: ”Jag älskar dig och jag kommer att älska dig vansinnigt i hela mitt liv”.

Marie-Antoinette svarade: ”…den mest älskade och mest kärleksfulla av alla män”. Samt: ”Mitt hjärta tillhör dig”.

Evelyn Farr kan bara tolka ordval och ton på ett sätt.

– ”Jag älskar dig vansinnigt” är ett väldigt starkt sätt att uttrycka sig på. Det är inget man säger till en god vän. Vad det egentligen innebär är att de hade en fysisk relation. De var älskare.

Enligt Farr hade Axel von Fersen och Marie-Antoinette en tioårig sexuell kärleksrelation som de var tvungna att hålla hemlig. De förstod hur opassande den var samtidigt som de inte kunde sluta tänka på varandra. Ett sätt att visa sin kärlek var att skriva brev med osynligt bläck och hemliga kodord. Men även det var ett vanskligt och riskfyllt företag.

”Jag lever och existerar endast för att älska dig – avguda dig är min enda tröst”, skrev von Fersen.

Hennes svar löd:

”Min Gud, hur grymt det är att vara så nära och ändå inte få se varandra.”

Tillsammans med Axel von Fersen var Quintin Craufurd en av de som var med och planerade den kungliga flykten från Paris 20-21 juni 1791, den som har kommit att kallas Flykten till Varenne.

Flykten misslyckades sedan folk kände igen följet i Sainte-Menehould och varskodde sina meningsfränder i Varennes.

Kungen och drottningen greps och återfördes till Tuilerierna i Paris.

Avrättades

1793 dömdes båda till döden och avrättades genom halshuggning. Kungen först och drottningen en tid senare.

Även Axel von Fersen kom att gå ett oblitt öde till mötes.

Rykten gjorde gällande att han och hans syster Sophie Fersen låg bakom den utsedde tronföljaren, den danske prinsen Karl Augusts död. Danske Karl August skulle ta över tronen. Men sedan han plötsligt och oväntat dött i ett slaganfall började rykten gå om att han egentligen hade förgiftats till döds.

Misstankarna riktades mot von Fersen.

Den 20 juni 1810 gick liktåget med prinsens kista igenom Stockholm. Axel von Fersen skulle möta tåget i sin riksmarskalksvagn. Men i Gamla stan hade det samlats en lynchmobb av höggradigt berusade och rasande män.

När de fick syn på von Fersens ekipage släppte de alla tyglar och slet ut greven som misshandlades så allvarligt att han dog av skadorna.

Mordet, som gått till historien som fersenska mordet, skedde framför soldater ur Svea Livgarde utan att någon ingrep.

Orginalartikeln >>> https://www.expressen.se/nyheter/hemliga-koden-knackt–det-var-karleksbrev/

To Top