Rörliga bilder

Det sitter i väggarna

Det sitter i väggarna är en svensk tv-serie som hade premiär i Sveriges Television den 9 november 2015. I programmet besöker antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg olika husägare som vill lära sig mer om sin bostads historia, såväl de tidigare invånarnas levnadsöden som byggnadshistorian. Under programmets gång restaureras någon del i huset på ett varsamt och hållbart sätt och under tiden tas uppgifter fram om de frågor de boende har kring husets historia, som exempelvis byggnadsår, vilka som levt där, hur levnadsvillkoren sett ut och hur byggnaden har förändrats och blivit till den byggnad som står där idag. Avsnitten avslutas med att programledarna överlämnar en bok till ägarna, där allt material som gått att finna kring husets historia samlats. Säsong 1-4 var historikern Christopher O’Regan programledare. (https://www.svtplay.se/det-sitter-i-vaggarna)

Ett gammalt hus är mycket mer än väggar och tak. Vilka har bott i huset tidigare? Hur kan det ha sett ut från början? Byggnadsantikvarien Erika Åberg hittar husets ursprung under åratal av lager medan årets nya programledare Rickard Thunér tar sig an den mänskliga delen av husets historia.

Del 6 av 6

(Länk till avsnittet)
I den lilla byn Nordankil utanför Sala är det ingen som vet varför Fredrik och Therese Hörnstedts nyinköpta gård kallas för ”Mosters”. Antikexperten Rickard Thunér försöker ta reda på vad gårdsnamnet kommer ifrån och varför man bommat igen ett av husets rum och låtit tiden stå stilla där inne. Vad är det egentligen som hänt? Och varifrån kommer rummets märkliga möbler med kungamotiv på? Byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper till att få fram rätt färgnyans till rummets flagnande dörrar och trycker nya fantastiska rullgardiner för hand.

To Top