Program

Mac OS Catalina ställer till det för släktforskare

Så ställs man inför ett tufft val. Eller mer besked egentligen. Ett besked som jag inte kan göra något åt. Vad har hänt då? Jo, jag sitter med en ny dator framför mig och ska installera Sveriges Dödbok och har stött på patrull. Installationen gick fint, men programmet går inte igång.

Jag tar mig ut på nätet för att söka mäjlig anledning till det inträffade. Till min stora besvikelse så fungerar inte Catalina med det nämnda programmet. I och med det slopade stödet för 32-bitarsprogram i Apples nya operativsystem går det inte längre att öppna populära databaser som Sveriges dödbok och Sveriges befolkning.

Ägnar du dig åt släktforskning på din Mac bör du avstå från att uppgradera till Mac OS Catalina (10.15), detta då populära databaser som Sveriges dödbok och Sveriges befolkning inte är kompatibla med det nya operativsystemet.

Bakgrunden är att Apple i och med det nya systemet har tagit bort stödet för 32-bitarsprogram, något som innebär att alla program och spel som baseras på mjukvaran Wine inte längre kan öppnas.

Sveriges Släktforskarförbund skriver i ett mejl att man från och med nu inte längre kommer att marknadsföra databaserna som Mac-kompatibla, detta då det troligtvis aldrig blir möjligt att erbjuda stöd för Mac OS 10.15 eller senare. Den sista versionen som fungerar är alltså Mac OS 10.14.6.

Så vad gör man nu då? Visst går det att backa till Mojave, men är det verkligen det man vill. Jobba med en ICKE aktuell version. Knappast. Men samtidigt så måste jag nu alltså damma av min gamla PC för att hitta släktingar från den aktuella databasen.

Så gör du för att köra 32-bitarsprogram ändå

Har du några 32-bitarsprogram du verkligen inte klarar dig utan men vill slippa hålla fast vid en gammal Mac OS-version som inte uppdateras längre finns det ett par alternativ. Om du bara använder programmet någon gång ibland är en lösning att installera Mojave eller en äldre systemversion på en extern hårddisk (eller hellre en ssd) och starta Macen från den de gånger du behöver programmet.

För ett program du behöver oftare eller rent av dagligen är detta så klart för omständligt. Om det inte är ett speciellt tungt program kan du testa att köra den gamla Mac OS-versionen med ett virtualiseringsprogram. Det finns två kommersiella, Parallels Desktop och VMware Fusion, som båda är smidiga att använda. Ett gratisalternativ är Virtualbox, men det är lite krångligare att använda, särskilt med Mac OS som gästsystem. Parallels och VMware har båda demoversioner så du kan prova alla tre och se vad som fungerar för dig.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

To Top