Tidningar

Nu har du möjlighet att läsa alla svenska dagstidningar

FOTO: kb.se

Med anledning av covid-19 öppnar nu Kungliga biblioteket tjänsten Svenska dagstidningar för alla.

– För att avlasta biblioteken under den pågående pandemin har Kungliga biblioteket förhandlat med Bonus Copyright Access om att under en begränsad period öppna upp tjänsten Svenska dagstidningar för alla i Sverige, säger Jonas Ahlberg, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.

Svenska dagstidningar samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering i digital form. Av upphovsrättsliga skäl är vanligtvis bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån. Den som vill läsa dagstidningar utkomna senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som anslutit sig till tjänsten.

– Det nya avtalet gäller för en månad i taget, till att börja med under april. Under den tiden är allt material, fram till och med november 2019, tillgängligt var du än befinner dig i Sverige. I vanliga fall har alla i Sverige fri tillgång till tidningar fram till och med utgivningsåret 1904. Nu öppnar sig resten av 1900-talet och framåt, vilket är helt fantastiskt, säger Jonas Ahlberg.

– Bonus Copyright Access har varit mycket tillmötesgående för att det här avtalet skulle bli verklighet. Möjligheten att ta del av svensk presshistoria tror vi kommer att uppskattas av många som nu sitter hemma, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

– Vi är väldigt glada att våra medlemsorganisationer kan bidra till att alla når Svenska dagstidningar under coronakrisen. Det känns särskilt viktigt att forskare som i vanliga fall har tillgång till tjänsten via universitet och högskolor nu kan fortsätta sitt arbete hemifrån, säger Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access.

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats.

– Viktigt att känna till att tjänsten innehåller ett urval av alla dagstidningar. KB:s hela samling av dagstidningar består av cirka 150 miljoner sidor, säger Jonas Ahlberg.

Svenska dagstidningar!

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

To Top