Internet

Hitta socknen i Google Earth

Mårten Swärd märkte att många släktforskare letade kartor över gamla socknar på nätet. När han sedan av en slump hittade öppen data om den gamla sockenindelningen passade han på att skapa en socken-sökfunktion till Google Earth, och

Mårten Swärd märkte att många släktforskare letade kartor över gamla socknar på nätet. När han sedan av en slump hittade öppen data om den gamla sockenindelningen passade han på att skapa en socken-sökfunktion till Google Earth, och gjorde den fritt tillgänglig för alla intresserade.

Flertalet av landets historiska kartor finns numera tillgängliga på nätet. Trots det kan det i dag ändå vara lite knepigt att ta reda på var en gammal socken egentligen låg. Särskilt du som släktforskar på socknar långt hemifrån kanske dessutom undrar vilka socknar som låg i närheten av släktens.

För att råda bot på det problemet har släktforskaren och dataprogrammeraren Mårten Swärd skapat en datafunktion som gör det enklare för släktforskare att ta reda på i vilken socken, alternativt var på den moderna kartan, släkten levde. Den zoom- och sökbara sockenkartan kan dessutom laddas ned helt gratis från nätet.

Vi måste naturligtvis fråga honom hur det kom sig att han fick idén om att skapa ett kartprogram för släktforskare.

– Jag klickade runt lite på Geodata-portalen som är den nationella sidan där myndigheter och organisationer kan publicera geografisk data de sitter på. Av en händelse såg jag då att Riksantikvarieämbetet hade sina sockengränser fria för nedladdning i ett dataformat som gick att att bearbeta. Eftersom att jag hade läst många frågor i släktforskningsgrupper på Facebook där folk frågade efter sockenkartor tänkte jag att jag kunde göra om den informationen till ett format som alla kan använda sig av, säger Mårten Swärd.

Läs hela artikeln här >> https://www.genealogi.se/123-nyheter/2013/2080-hitta-socknen-i-google-earth

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To Top