Expressen

8 enkla steg – så kommer du i gång med släktforskningen

https://www.saba.com/

1. Börja där du står
Vem vet egentligen mer om dina närmaste släktled än din egen mamma och pappa? Kanske har de sparat fotoböcker, gamla brev, tidningsurklipp och dagböcker. Fråga helst dina föräldrar innan det är för sent. Tyvärr kommer man över många gamla minnen när man är i färd med att städa ur gamla dödsbon.

2. Äldre släktingar
Glöm inte bort fastrar och mostrar, en annan guldgruva när det gäller gamla minnen.

3. Böcker, nätet
Nu när du börjar bli varm i kläderna och bestämt dig för att utforska din egen släkt och historia är det läge att skaffa dig kunskap om hur du ska gå vidare. Nättidningen Rötter är en utmärkt start. Företaget Arkiv Digital har en fyllig hemsida med mängder av information. Riksarkivet ger en bra introduktion på nätet. Lägg därtill böcker för nybörjare.

4. Släktforskargrupper
Det finns mängder av släktforskargrupper ute i landet. Här får du värdefull hjälp av erfarna släktforskare. Experterna hjälper dig att undvika de vanligaste fallgroparna. Det hålls föreläsningar och man gör studiebesök i arkiven. Studieförbunden och pensionärsföreningarna anordnar studiecirklar.

5. Papper och penna i all ära
Men en dator och nätuppkoppling är till mycket stor hjälp. En väsentlig del av kyrkoarkiven med husförsamlingslängder, församlingsböcker, flyttningslängder, dopböcker, begravningsböcker och allt vad det heter är i dag digitaliserat. Det innebär att du gör en stor del av efterforskningen vid din dator.

6. Var noggrann och för anteckningar.
Alla släktforskare är noga med att man för noggranna anteckningar redan från början. Ställ gärna flera frågor och dokumentera uppgifterna.

7. Hjälpmedlen
Många finner stöd i de släktforskningsprogram som utvecklats för persondatorn. Med dem kan du registrera antavlor och sammanställa släktdatabaser. Du kan dessutom lägga in andra väsentliga personuppgifter. Kom ihåg att säkerhetskopiera informationen. Datorn kan krascha eller rentav bli stulen.

8. Nätjättarna
I dag finns det ett flertal olika betaltjänster på nätet där du kan registrera ditt släktträd och andra uppgifter. De drivs av företag där du får betala för tjänsten. Företagen förbehåller sig dock rätten att återpublicera din forskning för att bygga ut sina egna databaser.

https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/8-enkla-steg-sa-kommer-du-i-gang-med-slaktforskningen-/

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

To Top